falesne tehotenstvi priznaky projevy symptomyFalešné těhotenství (anglicky false pregnancy, pseudocyesis) je stav, kdy v těle ženy probíhají změny připomínající těhotenství, ale žena ve skutečnosti těhotná není. Tímto jevem jsou nejvíce ohroženy ženy, které po dítěti touží delší dobu a z různých důvodů se jim otěhotnět nedaří. Menší skupinku tvoří naopak ženy, které mají panický strach z těhotenství.

 

___

___

Falešné těhotenství si na rozdíl od předstíraného těhotenství žena záměrně přivodit nemůže. Odlišení od pravého těhotenství je bez vyšetření odborníkem prakticky nemožné. Prvopočáteční stresové hormony adrenalin a kortizol dokáží bohužel v relativně krátkém čase vyprovokovat tvorbu skutečných těhotenských hormonů.

Diagnostika - skutečnou jistotu může ženě dát jen gynekolog. Pečlivým ultrazvukovým vyšetřením nepotvrdí přítomnost plodového vejce v děloze. Základním krokem je vyšetření hladiny hCG (těhotenský hormon), která je v případě falešného těhotenství nižší.

Léčba - vyžaduje odbornou léčbu pod dohledem psychiatra. Ten pomůže odhalit prvotní příčinu nemoci (psychický stav), případně poté doporučí návštěvu odborníka na léčbu neplodnosti. Potlačený pocit viny, smutku či frustrace může postupem času snadno vyvolat odpor k budoucím skutečným těhotenstvím a náprava tohoto stavu bývá velmi zdlouhavá a složitá. Psychologická pomoc je důležitá i pro partnera ženy.

Příznaky a projevy

- Změny na prsou – citlivost, napínají se a nalévají mlékem
- Ranní nevolnosti
- Přibírání na váze
- Zvětšující se břicho
- Ranní nevolnosti
- Pozitivní těhotenský test
- Vynechání menstruace či nepravidelná menstruace
- Trávicí potíže
- Změny na děložním hrdle
- Porodní bolesti
- Ojediněle až falešný porod

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny