esemeskovy krk smskovy krk priznaky projevy symptomy pricina lecbaEsemeskový krk, SMSkový krk (anglicky text neck) je stále častější onemocnění krční páteře vznikající v souvislosti s dlouhým předklonem hlavy při práci nejen s mobilním telefonem. Poloha se skloněnou hlavou totiž není pro člověka přirozená, navíc se v předklonu mnohonásobně zvyšuje zátěž pro páteř, její svaly a vazy.

___

___

Obzvláště nebezpečný je tento syndrom u mladých lidí a dětí, u kterých by mohlo dojít až k trvalému poškození krční páteře (degenerativním změnám) a doživotní bolesti.

iagnostika: je založena na typických projevech v souvislosti s každodenním několikahodinovým sledováním telefonu, tabletu či laptopu a na vyšetření neurologa.

Léčba: Nejdůležitější je prevence – telefon držet v úrovni očí, každých 20 minut si udělat přestávku, hlídat si pozici hlavy během celého dne, cvičit cviky uvolňující páteř a posilující svaly krku. Od vážnějších obtíží pomůže rehabilitace a masáže.

 

 

Jak se projevuje esemeskový krk – příznaky, projevy, symptomy:

  • bolest a citlivost horní části páteře

  • napětí a ztuhlost svalů v oblasti krku

  • stah (spasmus) svalů horní části zad

  • bolest ramenou

  • bolestivý stah (spasmus) ramenních svalů

  • pokud je utlačován míšní nerv, může se bolest propagovat i do horní končetiny

 

SMSkový krk - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny