syndaktylie srust prstu pricina informace priznaky projevy obrazek fotografieSyndaktylie, srůst prstů (anglicky syndactyly) je nejčastější vrozená vývojová vada prstů ruky nebo nohy. Vada se často v rodinách dědí (20-40%). Nejčastěji je srostlé 3. meziprstí. Samostatná syndaktylie je relativně častá: 1 dítě z 2 000 nově narozených dětí za rok. Může se vyskytovat i v rámci jiných syndromů (Polandův syndrom, Apertův syndrom, syndrom Holtové-Oramův).

___

___

Diagnostika a návrh léčby vyžadují spolupráci dětského lékaře a ortopeda, který se zaměřuje na operace ruky. Je založena na klinickém, zobrazovacím (RTG, ultrazvuk, magnetická rezonance) a genetickém vyšetření.

Léčba je chirurgická, pokud zákrok zlepší funkci postižené končetiny. Oddělují se srostlé prsty pomocí Z-plastiky, případně se vkládá kožní štěp z podbřišku. Léčba by měla být ukončena v předškolním věku.

 

Jak se projevuje syndaktylie, srůst prstů - příznaky, projevy, symptomy

  • srůst měkkých tkání prstů (měkká, simplexní syndaktylie)

  • srůst skeletu (tvrdá, komplexní syndaktylie)

  • srůst v celé délce prstu (kompletní syndaktylie)

  • srůst pouze základního článku prstu (nekompletní syndaktylie)

  • možné zakřivení prstů

 

Syndaktyline, srůst prstů - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny