Histaminová intolerance (anglicky histamine intolerance) je nesnášenlivost histaminu způsobená nedostatkem či sníženou funkcí enzymu diaminooxidázy, jehož úkolem je právě odbourávání histaminu. Vysoké množství histaminu se nachází v potravinách, které prošly fermentací, kvašením, zráním či dlouhodobým ukládáním (např. uzeniny, zrající sýry, víno, pivo, rajčata, špenát, jahody, ananas, čokoláda, umělá barviva, konzervanty a další).
V klinickém obraze nemoci dominují trávicí obtíže – bolesti břicha, nadýmání, nevolnost, zvracení, průjem, často se ale přidají i bolesti hlavy, dušnost, kožní změny či poruchy srdečního rytmu. Jedná se o poměrně častý stav postihující především ženy ve středním věku.
Vyskytuje se také u pacientů s onemocněním střeva (nespecifické střevní záněty, neléčená celiakie), nebo při užívání některých léků, které negativně ovlivňují funkci enzymu diaminooxidázy (antidepresiva, některá analgetika).
Diagnostika: diagnostiku stanoví alergolog na základě anamnézy, klinického vyšetření a vyšetření aktivity enzymu diaminooxidázy. Zkouší se také zavést nízkohistaminová dieta na několik týdnů, a poté opět vrátit histamin do stravy (eliminačně-expoziční metoda).
Léčba: základem je nízkohistaminová dieta a změna léků, které blokují diaminooxidázu. K dostání je také doplněk stravy obsahující tento chybějící enzym.
Jak se projevuje histaminová intolerance – příznaky, projevy, symptomy:
-
bolesti břicha až křeče
-
nadýmání
-
průjmy (diarrhoea)
-
nevolnost (nauzea)
-
zvracení (vomitus)
-
bolesti hlavy (cephalea)
-
závratě (vertigo)
-
dušnost (dyspnoe)
-
otok nosní sliznice
-
poruchy srdečního rytmu (arytmie)
-
zrychlený puls (tachykardie)
-
bušení srdce (palpitace)
-
změny krevního tlaku
-
kožní změny (zarudnutí, vyrážka, kopřivka)
-
změny chování
-
úzkost
-
poruchy spánku
-
ztráta chuti k jídlu
-
poruchy menstruace