aa amyloidoza sekundarni zanetliva amyloidoza priznaky projevy symptomyAA amyloidóza = sekundární amyloidóza= zánětlivá amyloidóza - AA amyloidóza (anglicky AA amyloidosis) je vzácná komplikace prakticky všech chronicky probíhajících onemocnění, postihuje především ledviny a játra. Dlouhotrvající zánět fyziologicky provokuje tvorbu proteinu SAA, který se stává součástí amyloidu (bílkovina, kterou tělo neumí odbourat), ten se hromadí a poškozuje tím zasažené orgány.

___

___

Jsou jimi nejčastěji ledviny, játra a slezina, méně často trávicí trakt, nervový systém. Nejčastěji je způsobena revmatoidní artritidou, Crohnovou chorobou, tuberkulózou, chronickou juvenilní artritidou, nádorem ledvin, Hodgkinovým lymfomem, tuberkulózou, aj.

Diagnostika: diagnostikujeme tuto nemoc na základě projevů uvedených níže. Z laboratorních vyšetření se užívá vyšetření moči (přítomnost bílkoviny), ze zobrazovacích vyšetření ultrazvuk (zvětšená játra a slezina). Diagnózu potvrzuje biopsie (odběr vzorku tkáně) a zhodnocení tkáně pod mikroskopem.

Léčba: léčíme důsledně základní chorobu. Pro léčbu amyloidózy využíváme chemoterapii (kombinaci kortikoidů a cytostatik), novou léčebnou možností je užití tzv. biologické léčby (látky, které působí přímo proti zánětlivým faktorům)

 

Jak se projevuje AA amyloidóza - příznaky, projevy, symptomy

  • nenávratné poškození vnitřních orgánů

  • zvýšená bílkovina v moči

  • selhání ledvin

  • zvětšení jater a sleziny

  • průjem

  • porucha trávení a vstřebávání základních živin v trávicím traktu

  • krvácení z trávicího traktu

 

Jak se projevuje AA amyloidóza - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny