Jeřabina, jeřáb ptačí (někdy také nazývaný jeřáb obecný - sorbus aucuparia) je původem evropská rostlina. Botanicky jej řadíme do čeledi růžovitých. Dnes jej však najdeme také na severu Amerického a Asijského kontinentu. Obvykle dosahuje rostlina výšky 5 metrů. Roste poměrně rychle, ale nežije dlouho. Jeho semena šíří především ptactvo a to svým trusem.
___
___
V dnešní době je vysazován jako okrasná rostlina a dále jej využíváme v gastronomii. Konkrétně v této oblasti se z něj vyrábějí sirupy, kompoty, vína. Dále je možné jeho využití jakožto koření k dochucování zejména pokrmů ze zvěřiny. Neméně významné je jeho užití v léčitelství, kde se používají jeho sušené plody.
Plodem je tzv. jeřabina, která dozrává na přelomu srpna a září. Jeřabiny obsahují organické kyseliny, cukry, karotenoidy, vitamin C a další antioxidanty. Jeřabiny působí projímavě, močopudně. Dále je můžeme využít také k léčbě revmatických onemocnění a k vyplavování močového písku. Užívají se ve formě odvarů, kdy se luhují až 6 hodin, nebo ve formě sirupů.
Diagnostika: při diagnostice otravy jeřábem je nutné vždy zjistit, kolik toho pacient požil a jak dlouho uběhlo od otravy. Bohužel v tomto případě nám žádné zobrazovací metody v ozřejmění nepomohou. Musíme se tedy spoléhat pouze na důkladnou anamnézu.
Léčba, první pomoc: Otrava jeřábem se řadí pouze mezi lehčí otravy. Můžeme vyvolat zvracení, podat absorpční uhlí. Rovněž bychom měli vyhledat lékaře.
Jak se projevuje otrava jeřábem ptačím (obecným) - příznaky, projevy, symptomy
-
otravy bývají pouze lehčího charakteru
-
způsobeny při konzumaci čerstvých jeřabin
-
jedovatost čerstvých plodů mizí při sušení či vaření
-
nevolnost
-
bolesti hlavy
-
zvracení
-
průjmy