Furan je bezbarvá kapalina. Je charakteristický svým těkavým zápachem a je velmi nestálý. Furan je podle Mezinárodní agendy pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikován jako potencionální karcinogen. Furan je obsažen v pražených kávových zrnech a také v některých potravinách.
___
___
Vzhledem k tomu, že v nezralých kávových zrnech je množství furanu menší než malé, můžeme směle říci, že se v potravinách tvoří během jejich tepelného zpracování. Furan ovlivňuje nejen kvalitu, ale zhoršuje také chuť a vůni potravin. Množství furanu je ovlivněno technologickými způsoby pražení kávy. Například nejvíce ho bylo zaznamenáno v kávě pocházející z automatů. Naopak nejméně ho bylo v kávě instantní. Furan může být ale přijímán do těla i dýcháním - vzniká např. při spalování kalů.
Metabolismus furanu a příznaky jeho užívání ve stravě
-
furan se rychle a účinně absorbuje ze dýchacího systému a trávicího traktu, také z kůže
-
prochází biologickými membránami a vstupuje do různých orgánů těla
-
může mít vliv na rozvoj degenerativních onemocnění mozku (roztroušená skleróza mozkomíšní, Alzheimerova choroba)
-
může ovlivnit rozvoj cukrovky 2. typu
-
ovlivňuje funkce a metabolické pochody:
-
srdečního svalu (myokardu),
-
jater,
-
ledvin
-
-
způsobuje rakovinu - kancerogenní účinek závisí na dávce