chronicka otrava oxidem uhelnatym priznaky projevy symptomy informaceChronická otrava oxidem uhelnatým CO - oxid uhelnatý CO (ne CO2!!!) je nebezpečný tím, že se mnohem lépe, než-li kyslík váže na krvní barvivo hemoglobin. To znamená, že má "přednost" před kyslíkem a druhak, že se mnohem hůře hemoglobin oxidu uhelnatého zbavuje. Vzhledem k tomu, že jde o plyn, který není cítit, je velmi nebezpečný.

___

___

Známky lehké otravy oxidem uhelnatým se objevují při přeměně asi 10 až 25 % hemoglobinu na karbonylhemoglobin. Jde o bolesti hlavy, závratě, nevolnost, otupení myšlení (výraznější poruchu soustředění) a překrvení ve tváři.

Středně těžká intoxikace - hladina karbonylhemoglobinu v krvi (25 až 45 %) se projevuje zmateností, zvracením, ospalostí (somnolencí) až soporem ("hluboký spánek", kdy reaguje postižený jen na bolestivý podnět - sopor je předstupeň kómatu).

Těžké otarva - je provázena obsazením přibližně 45 až 60 % hemoglobinu (červeného krevního barviva) oxidem uhelnatým a manifestuje se křečemi, bezvědomím s poruchami dechu, šokovým stavem a fixovanou mydriasou (rozšíření zornice bez reakce na osvit světlem).

U velmi těžkých a smrtelných stavů má pacient rty, tváře i jiné části těla světle červené. I mrtvolné skrvny na kůži mají světle červený "třešňový" odstín. Toto zabarvení je způsobeno karbonylhemoglobinem - tedy červeným krevním barvivem obsazeným CO. Hladina karbonylhemoglobinu je přes 60%.

otrava-oxidem-uhelnatym-symptomy

Jak se projevuje otrava oxidem uhelnatým - příznaky, projevy, symptomy v přehledu

  • lehké rozjaření nebo naopak otupělost, ospalost, nepřesná koordinace pohybů
  • větší pocit sebejistoty (paradoxní euforie)
  • zrychlení srdečního tepu, zrychlené dýchání
  • pocit nepohodlí, rozlady
  • bolesti hlavy, bušení ve spáncích
  • příležitostně i nevolnost a zvracení
  • třešňově červená lůžka nehtů a rty, jazyk
  • hyperventilace (zrychlené dýchání), bezvědomí a šokový stav
  • při navázání více jak 60% hemoglobinu CO nastává smrt
  • (na pitevním nálezu je svalovina mrtvého zbarvena dofialova)

 

 

Chronická otrava oxidem uhelnatým:

  • bledost,
  • bolesti halvy,
  • nevolnost,
  • mentální i fyzická nevykonnost,
  • srdeční a dýchací potíže.

 

Objektivně byla zjištěna řada změn vyšší nervové činnosti, četné jsou však i práce, které tyto změny popírají. Zvýšená hladina karboxyhemoglobinu v krvi je známkou jistější. Zvýšení přetrvává dlouho i po přerušení exposice; oxid uhelnatý je tedy v těle fixován. Není dosud bezpečně známo, proč se ho organismus nedovede tak rychle zbavit, jako po akutní otravě. Popisuje se i nápadná bledost; podle některých údajů je asi ve třetině případů zvýšen počet červených krvinek.
Jedním z hlavních důvodů odpůrců uznání chronické otravy oxidem uhelnatým bývalo, že by takovou otravou museli trpět v prvé řadě kuřáci, kteří kouř vdechují, neboť z jedné cigarety vzniká 50 až 100 ml oxidu uhelnatého. Skutečně lze však každého kuřáka považovat za trpícího chronickou otravou oxidem uhelnatým. Část obtíží a velmi pravděpodobně i chorob (ischemická srdeční choroba), které kouření přináší, lze na vrub oxidu uhelnatému přičíst.
Většinou je chronická otrava oxidem uhelnatým dnes uznávána. Velmi důkladně a opakovaně byl studován vztah mezi koncentrací oxidu uhelnatého v ovzduší, délkou exposice a koncentrací karboxyhemoglobinu v krvi a mezi touto koncentrací a příznaky otravy. Pravidlo, že hladina karboxyhemoglobinu závisí na součinu koncentrace a délky exposice, neplatí totiž přesně. Velmi záleží na tělesné námaze během expozice (při větší námaze je nebezpečí větší), na teplotě (při vyšší teplotě horší), i na vlhkosti vzduchu (při vyšší vlhkosti je větší nebezpečí). Dále nevyvolá stejná koncentrace karboxyhemoglobinu u každého jednotlivce zdaleka stejný obraz otravy. Jsou známy případy, při nichž byla bezpečně zjištěna velmi vysoká koncentrace, aniž by došlo ke ztrátě vědomí, nebo dokonce k větším obtížím. Zdá se, že závažnější je delší exposice nižším koncentracím oxidu uhelnatého než kratší exposice vyšším koncentracím, i když obě vedou ke stejné hladině karboxyhemoglobinu. Udává se, že mladší lidé jsou na oxid uhelnatý citlivější a snad jsou muži citlivější než ženy, těhotné ženy jsou však na oxid uhelnatý velmi citlivé. Současná exposice amoniaku jedovatost oxidu uhelnatého zvyšuje.

 


Neriskujte! CO alarmy jsou dostupné na českém trhu již od 400 Kč

CO-alarm-hlasic-oxidu-uhelnatehoVzhledem k tomu, že v mém okolí zemřela osoba na otravu tímto plynem, doporučuji každému, kdo má karmu nebo kotel, kolem kterého se nevětrá či garáž ve které mohou být splodiny spalování benzínu či jiné pohonn. hmoty, aby si určitě pořídil CO alarm. Jeho cena je od 400 Kč, je na baterie nebo na 220 V.

CO alarmy na www.zbozi.cz

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny