Lichen sclerosus vulvae penis příznaky projevy symptomy příčina léčbaLatinský název lichen sclerosus označuje chronickou dermatózu anogenitální oblasti s autoimunitním patogenetickým podkladem (u žen nemoc postihuje oblast vulvy, případně anus, u mužů pohlavní úd, popř. i anus). Méně častá je pak extragenitální forma, tedy mimo oblast vnějších pohlavních orgánů (odhadem 6–20 % pacientů). Toto onemocnění postihuje až 10krát častěji ženy než muže.

Výskyt:

Manifestuje se nejčastěji u žen mezi 50—60 lety (po menopauze), avšak s jeho výskytem je možné se v menší míře setkat také u prepubertálních dětí.

Příčina:

rčit přesnou příčinu tohoto onemocnění je velmi obtížné. Nejpravděpodobněji se však jedná o kombinaci poruch imunitních mechanismů a genetické predispozice.

Vliv na vznik onemocnění mají pravděpodobně také tyto faktory: hormonální změny a nerovnováha,korelace s autoimunitním onemocněním — až v 50 % případů (nejčastěji se jedná o vitiligo, alopecii, sklerodermii a onemocnění štítné žlázy), výskyt lupénky, atopického ekzému a cukrovky.

Pokud onemocnění není léčeno, může vést ke vzniku rakoviny (nejčastěji v podobě dlaždicobuněčného karcinomu) a také způsobit nevratné anatomické změny v oblasti zevního genitálu, protoje nezbytná maximální péče a pravidelné kontroly u ošetřujícího lékaře.

Jak se projevuje lichen sclerosus - příznaky, projevy, symptomy:

  • svědění, pálení, bolest v oblasti vulvy, penisu nebo anusu (řitního otvoru)
  • bolest při a po pohlavním styku
  • začervenání
  • bělavá, zatuhlá, v pozdějších stadiích hladká a lesklá kůže, na které se postupem času objevují trhliny, které při hojení způsobují jizvení
  • zúžení předkožky (fimóza)

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny