pityriasis versicolor priznaky projevy symptomy pricina lecbaPityriasis versicolor (anglicky pityriasis versicolor) je chronické nezánětlivé onemocnění způsobené kvasinkami rodu Malassezia (dříve Pityrosporum). Tyto mikroorganismy jsou běžnou flórou žijící na kůži člověka. Při oslabení organizmu, nebo u obézních, silně se potících pacientů však mohou vyvolat kožní nemoc vyznačující se tvorbou skvrn (makul) v oblasti hrudníku a proximálních částí horních končetin.

___

Příčina: Faktory podporující množení kvasinek je dále teplo, vlhko, genetická predispozice, užívání hormonální antikoncepce a nošení prádla ze syntetických materiálů. V létě bývají ložiska světlejší než okolní opálená kůže, tato forma se označuje jako pityriasis versicolor alba, v zimě jsou naopak skvrny červenohnědé, tedy tmavší oproti okolí.

Diagnostika: Probíhá na základě klinických projevů a mikrobiologického vyšetření kožních šupin.

Léčba: Používají se dlouhodobě lokální antimykotika (např. Canesten, Batrafen), při častých recidivách je nutno onemocnění přeléčit celkovými antimykotiky (př. ketokonazol).

 

 

Jak se projevuje pityriasis versicolor – příznaky, projevy, symptomy:

  • ostře ohraničené okrouhlé skvrny (makuly) velikosti kolem 1 cm, mohou splývat do velkých mapovitých ložisek

  • zabarvení může být od barvy bílé kávy, přes růžovou, červenou, až do hnědé

  • vzácně mírné svědění (pruritus), ale často subjektivně bez příznaků (asymptomaticky)

  • onemocnění může trvat měsíce až roky

 

Pityriasis versicolor - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny