disekce obratlove tepny arteria vertebralis priznaky projevy symptomy pricina lecbaDisekce arteria vertebralis (anglicky vertebral artery dissection) je postižení stěny tepny arteria vertebralis, která zásobuje míchu, mozek, mozkové obaly a hluboké krční svaly. Cévní stěna je při této nemoci podélně roztržená a krev teče do jejích hlubších vrstev (tunica media), důsledkem je zmenšení průsvitu tepny, rozvoj aneuryzmatu (výdutě) či vznik krevní sraženiny (koagula) s následnou tromboembolií (vyplavení krevní sraženiny a ucpání menší tepny).

__

__

Nejčastější komplikací je vznik ischemie (nedokrvenosti) mozku, a to častěji u mladších lidí na podkladě vrozeného onemocnění pojiva. Příčinou disekce mohou být úrazy v oblasti hlavy a krku, nebo vzniká samovolně.

 

Diagnostika: zobrazovací vyšetření cév pomocí CT angiografie nebo MR angiografie a digitální subtrakční angiografie.

Léčba: základem je antiagregační (protidestičková) nebo antikoagulační (protisrážlivá) terapie, zúženou tepnu lze ošetřit pouze angioplastikou se zavedením stentu.

 

Jak se projevuje disekce arteria vertebralis – příznaky, projevy, symptomy:

  • samotná disekce je často bez příznaků (asymptomatická), dokud nedojde k omezení přísunu kyslíku mozku

  • bolest šíje

  • bolest hlavy (cephalea)

  • vertigo (závrať, motace)

 

Disekce arteria vertebralis - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny