Hemangiom fotografie obrázek příznaky projevy příčina léčbaHemangiom (anglicky hemangioma) je nezhoubný (benigní) nádor červené až červenohnědé barvy tvořený klubíčkem rozšířených cév. Vyskytuje se nejčastěji na kůži či v orgánech (játra, trávicí trakt, mozek, dýchací systém, leviny). Dělí se na kapilární (vlásečnicový), který se lidově označuje jako jahodové znaménko a objevuje se na kůži, kavernózní a arteriovenózní. Často se vyskytují u dětí již při narození, nebo v prvních měsících života, tyto mají tendenci spontánně mizet. U starých lidí nalézáme senilní hemangiomy.

Příčina: není známá.

Diagnostika: podle typického vzhledu, dermatologické vyšetření pomocí dermatoskopu, hemangiomy v orgánech pomocí zobrazovacích metod (UZV, MR, CT).

Léčba: chirurgické odstranění, odstranění pomocí laseru, kryoterapie, embolizace, podávání kortikosteroidů či betablokátorů.

 

Jak se projevuje hemangiom – příznaky, projevy, symptomy:

  • červené, červenohnědé ložisko nepravidelného tvaru vyklenující se nad kůži, po zamáčknutí zbledne

  • orgánové hemangiomy asymptomatické (bez příznaků)

  • riziko krvácení

  • větší orgánové hemangiomy mohou utlačovat okolní struktury – např. poruchy dýchání při lokalizaci v hrtanu, obstrukce v trávicím traktu apod.

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny