hypertroficka plicni osteoartropatie hpo pierre marie bambergeruv syndrom sekundarni hypertroficka plicni osteoartropatie priznaky projevy symptomyHypertrofická plicní osteoartropatie (HPO = Pierre-Marie-Bambergerův syndrom= sekundární plicní osteoartropatie - anglicky hypertrophic pulmonary osteoarthropathy, HPO) je vzácný syndrom (soubor příznaků), který upozorňuje na přítomnost nádoru v těle (zejména jde o nádory plic). Na vzdálených částech dlouhých kostí končetin se tvoří nadbytečná „nová kost“ (periostóza), jsou zanícené přilehlé klouby a tvoří se paličkovité prsty.

___

___

Příčina: hypertrofická plicní osteoartropatie vzniká nejčastěji vzdáleným působením onemocnění plic (nádory), méně často onemocněním srdce, jater nebo onemocněním střev. Existuje i primární hypertrofická osteoartropatie, která má stejné příznaky, jen neznáme základní příčinu, vyskytuje se v rodinách a postihuje častěji muže.

Diagnostika této nemoci se opírá o přítomnost níže uvedených příznaků. Dále se používá prostý rentgenový snímek, odběr kloubní tekutiny. Zlatým standardem potvrzení nemoci je scintigrafické vyšetření (zobrazovací metoda z oboru nukleární medicíny).
Důležité je léčit základní onemocnění; tím je nádor plic. Po jeho odstranění hypertrofická osteoartropatie vymizí. Také podáváme léky proti bolesti a proti zánětu (nesteroidní antiflogistika). 

 

Jak se projevuje hypertrofická plicní osteoartropatie?

  • periostóza (tvorba nadbytečné kostní tkáně na povrchu kosti)

  • paličkovité prsty (rozšíření posledních článků rukou nebo nohou s kulatým nehtem)

  • zánět přilehlých kloubů

  • pálení kloubu

  • zarudnutí kloubu

  • bolest kloubu

  • otok kloubu

  • porucha pohybu kloubu

 

Hypertrofická plicní osteoartropatie - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny