zanet belimy skleritida priznaky projevy symptomy pricina lecba fotografieSkleritida (anglicky skleritis) je zánět bělimy, často bývá spojen se zánětem rohovky, pak se jedná o tzv. sklerokeratitidu. Projevuje se jako začervenání oka doprovázené intenzivní bolestí, která se šíří až do čela, ucha a čelisti. Nejčastěji postihuje pacienty trpící již nějakým základním systémovým onemocněním.

__

__

Příčina: nejčastěji je nemoc způsobena některou autoimunitní chorobou (př. revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, Crohnova choroba, systémový lupus erythematodes), či granulomatózními záněty (př. sarkoidóza, syfilis, tuberkulóza), etiologie ale také může být infekční, posttraumatická či pooperační. Rozlišujeme skleritidu přední a zadní, formu difúzní, nodulární a nekrotizující. Vzácná varianta je nebolestivá přední nekrotizující skleritida, tzv. scleromalacia perforans.

Diagnostika: diagnózu stanoví oční lékař na základě anamnézy, projevů a oftalmologického vyšetření. U pacientů, kteří se neléčí s žádným systémovým onemocněním, je nutné vyšetření revmatologem, protože skleritida může být prvním příznakem jiného onemocnění.

Léčba: léčba závisí na závažnosti projevů, podávají se lokálně i systémově nesteroidní antiflogistika, dále kortikoidy a další imunosupresiva.

 

Jak se projevuje zánět bělimy, skleritida – příznaky, projevy, symptomy:

  • zčervenání oka

  • intenzivní bolest vyzařující do čela, ucha a čelisti

  • bolest se zhoršuje v noci a budí pacienta

  • fotofobie (světloplachost)

  • slzení

  • až ztráta zraku

 

Zánět bělimy - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny