kolobom duhovky priznaky projevy symptomy pricina lecba fotografieKolobom duhovky (anglicky iris coloboma) je vrozený klínovitý defekt v duhovce, který vzniká nedokonalým uzavřením očního pohárku během embryonálního vývoje. Vychází ze středu oka a směřuje dolů a svým tvarem připomíná klíčovou dírku. Kromě duhovky může zasahovat i do hlubších struktur oka – řasnatky, cévnatky, sítnice až do zrakového nervu.

__

__

Na hloubce postižení závisí, zda bude poškozen zrak, či ne. Příčina vzniku není většinou známá, jen v některých případech se jedná o projev geneticky podmíněného syndromu (např. Patauův syndrom).

Diagnostika: Kolobom duhovky je patrný po narození pouhým pohledem do oka. Vhodné je podrobnější oftalmologické vyšetření ke zjištění hloubky postižení.

Léčba: prosté kolobomy duhovky nevyžadují terapii, k dostání jsou speciální zabarvené kontaktní čočky k zakrytí oční vady, případně je možná operace. Pro komplikovanější kolobomy neexistuje terapie.

Jak se projevuje kolobom – příznaky, projevy, symptomy:

  • klínovitý defekt duhovky

  • viditelný otvor v duhovce tvaru klíčové dírky, tzv. kočičí oko

  • pokud postihuje pouze duhovku, nemusí činit žádné potíže

  • při poškození hlubších struktur jsou přítomny poruchy zraku

  • postižení může být jednostranné i oboustranné

 

Kolobom duhovky - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny