vrozeny uzaver slzovodu ductus nasolacrimalis priznaky projevy symptomy pricina lecbaVrozený uzávěr ductus nasolacrimalis, neboli vrozený uzávěr slzovodu (anglicky congenital nasolacrimal duct obstruction, dacryostenosis) je onemocnění slzného aparátu u novorozenců. Až 70 % novorozenců má tuto vrozenou neprůchodnost, ale pouze u 6 % z nich se projeví. Během několika prvních týdnů života se totiž většinou slzovod spontánně zprůchodní.

__

__

Pokud k tomu nedojde, projeví se tento uzávěr nadměrným slzením (epifora) a hleněním. Častější je postižení pouze jednostranné.

Komplikací může být vznik infekce, která se projeví hlenohnisavým sekretem a zarudnutím oka.

Diagnostika: diagnostika je založena na anamnéze, klinickém obraze nemoci a oftalmologickém vyšetření.

Léčba: přístup může být konzervativní, kdy se vyčkává na samovolné zprůchodnění slzovodu, pomoci můžeme masážemi. Pokud se stav nezlepší po několika měsících, volíme průplach a sondáž slzných cest. Dále jsou doporučovány adstringentní kapky a v případě infekce antibiotika a vytírání oka borovou vodou.

 

Jak se projevuje vrozený uzávěr slzovodu, ductus nasolacrimalis – příznaky, projevy, symptomy:

  • nadměrné slzení v prvním měsíci života (epifora)

  • hlenění

  • častěji jednostranné postižení

  • rozvoj infekce spojené s hlenohnisavým sekretem a zarudnutím oka

 

Vrozený uzávěr slzovodu - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny