sufuze spojivky krvaceni do belma pricina priznaky projevy symptomy lecbaSufúze spojivky (anglicky subconjunctival hemorrhages) neboli krvácení do bělma je častou příčinou tzv. červeného oka. Jedná se o krvácení pod spojivku vzniklé nejčastěji po podráždění a poranění spojivky, či při užívání léků na ředění krve, koagulopatii, při vysokém krevním tlaku (hypertenzi) nebo spontánně, bez zjevné příčiny.

__

__

Projevuje se jako jasně červený výron krve překrývající bělimu, často bývá ohraničený. Zarudnutí oka do dvou až třech týdnů samo vymizí. V diferenciální diagnostice je nutno pomýšlet na vzácný Kaposiho sarkom, který se vyskytuje především u pacientů s AIDS a mohl by být zaměněn s chronickým subkonjunktiválním (podspojivkovým) krvácením. Sufúze spojivky je také jedním z prvních projevů Weilovy nemoci způsobené bakterií Leptospira interrogans.

Diagnostika: diagnózu stanoví oční lékař na základě klinického obrazu.

Léčba: terapie není nutná, stav se samovolně do dvou až třech týdnů upraví.

 

Jak se projevuje krevní výron v bělma, bělimy, sufúze spojivky, subkonjunktivální hemoragie – příznaky, projevy, symptomy:

  • jasně červený výron krve překrývající oční bělmo

  • výron bývá ohraničený

  • zrak není narušen

 

Krevní výron bělma, sufúze spojivky, subkonjunktivální hemoragie - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny