Salmonelóza je bakteriální onemocnění, které se přenáší nejčastěji požitím drůbeže nebo drůbežích produktů. Jedná se o maso, vejce, mléčné výrobky (majonézy, zmrzlina), salmonela může být i na povrchu skořápek nebo zeleniny a může se zanést do již tepelně zpracované stravy při nedostatečné hygieně při zpracování stravy.
___
___
Symptomatologie nemoci:
Inkubační doba (doba od průniku bakterie do organismu do propuknutí prvních příznaků) je asi 48 hodin.
Nemoc se projevuje:
- horečkou až 39 °C
- nevolností
- zvracením
- průjmem (zpočátku kašovitý, později zelenavý s možnou příměsí hlenu a někdy i krve)
- dehydratací (hlavně u dětí a starších lidí) - poznáme podle netečnosti, bolesti hlavy, zrychleného pulzu, zastřeného vědomí, tmavé moč a "vpadlých oči" - při projevech dehydratace je vhodné nemocniční péče s hydratací nitrožilně