cheiloschisis rozstep rtu priznaky projevy symptomy pricina lecbaCheiloschisis, rozštěp rtu (anglicky cheiloschisis, cleft lip) společně s dalšími rozštěpovými vadami obličeje patří mezi nejčastější vývojové vady. Vzniká poruchou splývání obličejových výběžků během prenatálního vývoje plodu. Často se vyskytuje ve spojení s rozštěpem čelisti (cheilognathoschisis) a rozštěpem patra (cheilognathopalatoschisis).

__

__

Někdy je rozštěp rtu spojen s dalšími vývojovými vadami jiných orgánů v rámci nejrůznějších vrozených syndromů. Mezi etiologické faktory vzniku rozštěpu patří genetické vlivy a dále infekce (př. rubeola, CMV, toxoplazmóza) během těhotenství, užívání některých léků matkou (př. tetracykliny, kortikoidy, antiepileptika), diabetes (cukrovka) matky, RTG záření, drogy, kouření, alkohol a další teratogeny.

Diagnostika: rozštěp bývá patrný již na ultrazvukovém vyšetření v těhotenství, nebo po narození při prvním vyšetření pediatrem.

Léčba: včasným chirurgickým zákrokem je možno dosáhnout úplné nápravy rtu.

 

Jak se projevuje rozštěp rtu, rozštěp rtu – příznaky, projevy, symptomy:

  • různě rozsáhlý defekt horního rtu, neúplné spojení rtu

  • velikost může být od malého zářezu až po rozsáhlý rozštěp sahající až k nosu

  • rozštěp je uprostřed rtu, nebo na jedné straně

  • obtíže při kojení

  • výskyt společně s rozštěpem čelisti (cheilognathoschisis), nebo s rozštěpem čelisti i patra (cheilognathopalatoschisis), tyto vady jsou dále spojeny s častými infekcemi uší, vadami řeči a problémy s růstem zubů

Rozštěp rtu - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny