neonatalni zuby natalni zuby priznaky projevy symptomy pricina lecba fotografie obrazekNatální zuby (anglicky natal teeth) jsou zuby vyskytující se u dítěte již při narození, podobný stav, tzv. neonatální zuby (anglicky neonatal teeth) jsou zuby, které se prořezají během novorozeneckého období, tedy do konce prvního měsíce života. Zuby prořezané mezi prvním a čtvrtým měsícem se označují jako dentitio praecox.

__

__

Jde o vzácnou anomálii, jejíž etiologie není dosud objasněna, často se vyskytuje jako součást různých vrozených syndromů. Zub může být již zralý, nebo nezralý a nedokončený.

Diagnostika: postačí fyzikální vyšetření ústní dutiny.

Léčba: pokud jsou zuby součástí normálního dočasného chrupu, měly by se ponechat na místě a denně čistit. Pokud jsou zuby velmi pohyblivé a mohlo by dojít k jejich vdechnutí (aspiraci), či způsobují potíže při kojení, může být zvažována jejich extrakce (vytrhnutí), či obroušení ostré hrany zubu.

 

Jak se projevují neonatální zuby – příznaky, projevy, symptomy, příčina, léčba:

  • výskyt jednoho či více zubů již při narození, nebo během prvního měsíce života

  • zub bývá zažloutlý, korunka může být deformovaná (kónická)

  • zub nemusí být zcela prořezán, může být patrná jen část, nebo být pouze hmatný pod dásní

  • častěji v dolní čelisti

 

Neonatální zuby - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny