vodni kyla hydrokela priznaky projevy symptomyHydrokéla neboli vodní kýla (anglicky: hydrocele) je stav, kdy dojde k nahromadění tekutiny v obalech varlete. U dospělých je způsobena onemocněním varlete a jeho přívěšků (sekundární hydrokéla), zatímco u dětí se spíše jedná o přetrvávající komunikaci mezi dutinou břišní a dutinou varlete (vrozená hydrokéla). U předčasně narozených dětí bývá riziko vzniku hydrokély vyšší.

___

___

V pozdějším věku bývá rizikem úraz šourku a infekční onemocnění, včetně sexuálně přenosných chorob.

Diagnostika - na možnost hydrokély upozorní typická anamnéza (charakter potíží) a nález při vyšetření pohmatem. Při diagnostických nejasnostech doplňujeme nález sonografickým vyšetřením.

Terapie - léčba může být konzervativní či chirurgická. Hydrokélu u dětí do l - 2 let neoperujeme, pouze sledujeme. Naprostá většina jich do 2 let vymizí bez terapie. V jiných případech je metodou volby operace, kdy je přerušen neuzavřený kanálek spojující dutinu břišní a šourek. U dospělých pacientů s hydrokélou je vypuštěna tekutina a varle a jeho obaly jsou chirurgicky upraveny tak, aby k hromadění tekutiny již nedocházelo.

 

Hydrokéla, vodní kýla - příznaky, projevy, symptomy

  •          U mladších chlapců otok varlat v šourku

  •           Otok menší a měkčí v ranních hodinách

  •           Večer šourek větší a napjatý

  •           Postupné nebolestivé zvětšování šourku

  •           hmatatelný oválný či kulovitý útvar v šourku

  •           Útvar lze v temné místnosti prosvítit

  •           Tahavé bolesti jdoucí do třísla 

 

HHydrokéla, vodní kýla - fotografie, obrázek

oobrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny