Syndrom cyklického zvracení acetonemické zvracení příznaky projevy symptomy příčina léčba fázeSyndrom cyklického zvracení, acetonemické zvracení (anglicky Cyclic vomiting syndrome, CVS) je funkční porucha trávicího traktu charakterizovaná opakujícími se záchvaty nevolnosti a zvracení trvajícími hodiny až dny, které vedou k rychlé dehydrataci a metabolickému rozvratu. Intervaly mezi jednotlivými atakami se liší, stejně jako tíže stavu. Vyvolávajícím faktorem bývá často infekce, stres, silné emoce, fyzická aktivita, vyčerpání, nedostatek spánku, menstruace atd. Postihuje především děti ve věku 2-7 let, ale i dospělé. Příčina zatím není zcela objasněna, zvažuje se souvislost s migrénou a dysfunkcí autonomního nervového systému.

Diagnostika: je stanovena tzv. per exclusionem, tedy až po vyloučení všech organických příčin – zejména gastrointestinálních, neurologických a metabolických. Proto je nutná pečlivá anamnéza, dále důkladné vyšetření krve, moči, endoskopická vyšetření, zobrazovací vyšetření atd.

Léčba: dělíme ji na léčbu

  • profylaktickou, kdy se snažíme zabránit styku se spouštěcími faktory, dále je možné dlouhodobě podávat některé léky (antimigrenika, neuroleptika, antiepileptika, prokinetika, betablokátory). V prodromální fázi se využívá režimových opatření (klid, ticho, šero, spánek), dále analgetika, prokinetika a antiemetika.
  • V samotné symptomatické fázi je nejdůležitější udržení dostatečné hydratace perorálně či infuzemi a korekce vnitřního prostředí, pokračuje se v terapii antiemetiky. Po odeznění příznaků postupně podáváme běžnou stravu.

 

Jak se projevuje syndrom cyklického zvracení, acetonemické zvracení – příznaky, projevy, symptomy:

  • 3 a více epizod náhlé nevolnosti a opakujícího se zvracení
  • epizody probíhají stereotypně

    Má 4 fáze:
  • asymptomatické intervaly mezi jednotlivými atakami trvající týdny až měsíce
  • prodromální fáze (bledost, nechutenství, letargie, nauzea)
  • symptomatická fáze - nauzea (nevolnost) a zvracení trvající hodiny až dny, až 20x zvracení za hodinu, dále slabost, bolest hlavy, fotofobie (citlivost na světlo), fonofobie (citlivost na zvuky), zvýšená teplota, zvýšená tepová frekvence (tachykardie) a krevní tlak (hypertenze)
  • spontánní regrese obtíží

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny