solarni syndrom syndrom solarniho plexu priznaky projevy symptomySolární syndrom, syndrom solárního plexu (anglicky solar/celiac plexus syndrome) popisuje stav, který se projevuje bolestí v epigastriu (nadbřišku) nebo na jiných místech břicha. Toto označení je odvozeno od tzv. solárního plexu, nervové pleteně, která provází břišní aortu a její rozvětvení až po tepnu kyčelní.

___

___

Zvýšená citlivost nervové pleteně může být způsobena drážděním chorobnými procesy v okolí (prorůstání nádoru, zánětlivé změny apod.), častěji však není příčina objasněna. Je dávána do souvislosti s neurózou (psychická porucha). Pojem solární syndrom zavedl v roce 1954 prof. MUDr. Zdeněk Mařatka, DrSc. Je to pojem české literatury, ve světovém písemnictví se s ním nesetkáme.

Diagnostika - pro správnou diagnostiku je základem pečlivý rozbor příznaků a následné vyšetření pohmatem. Důležité je vyloučit jiné důvody bolesti břicha. Bolest vycházející ze solárního plexu může často simulovat bolesti vycházející z orgánů, a tak být příčinou nesprávné diagnózy.

Léčba - základ terapie jsou režimová opatření, tedy dostatek spánku, úprava životosprávy, omezení příjmu alkoholu a zákaz kouření. Dále se doporučuje odstranit všechny případné dráždivé mechanické vlivy (např. těsné oblečení). Protože toto onemocnění mnohdy souvisí s psychikou, může být doporučena psychoterapie či nasazeny léky proti úzkosti a uklidňující léky.

 

Jak se projevuje solární syndrom, syndrom solárního plexu - příznaky, projevy, symptomy

  • bolest v nadbřišku ve střední čáře 
  • někdy vystřelování bolesti do obou stran pod žebry
  • ojediněle zhoršení mechanickými vlivy (tlak na nadbřišek nebo zvýšení nitrobřišního tlaku)
  • bolestivý pohmat dané oblasti – typicky má bolestivá oblast tvar lambda
  • vzácně doprovázející trávicí potíže

 

 

Solární syndrom, syndrom solárního plexu - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny