cutis verticis gyrata priznaky projevy lecba fotografie obrazekCutis verticis gyrata (anglicky cutis verticis gyrata, "bulldog" scalp syndrome) je vzácný stav, kdy se na pokožce hlavy, zejména v její střední a zadní části, vytvářejí záhyby a hluboké vrásky napodobující povrch mozku. Častěji se vyskytuje u mužů a začíná se projevovat od puberty do 30. roku věku.

___

___

Můžeme ji rozdělit na primární, kdy je příčina neznámá, nebo je spojena s dalším onemocněním (např. epilepsií, obrnou, mikrocefalií, mentální retardací, neuropsychiatrickými poruchami a očními onemocněními), a sekundární vznikající jako důsledek jiné choroby, kam se řadí např. různé zánětlivé procesy (ekzém, lupénka…), některé syndromy, nádory hypofýzy a další. Jde zejména o kosmetický problém, velice zřídka může být komplikován vznikem maligního melanomu.

Diagnostika: k určení diagnózy vede typický vzhled pokožky hlavy.

Léčba: důležitá je důkladná hygiena, aby nedocházelo k hromadění nečistot v záhybech. Možné je chirurgické odstranění lézí.

 

 

Jak se projevuje cutias verticis gyrata – příznaky, projevy, symptomy:

  • tvorba měkkých, houbovitých záhybů a hlubokých vrásek na pokožce hlavy

  • záhybů bývá nejméně 2 až více než 10

  • ztluštělá kůže

  • častý výskyt névů (nezhoubný útvar na kůži vzniklý nahromaděním melanocytů)

 

Cutias verticis gyrata - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny