popcornova plice priznaky projevy symptomy pricina lecba fotografie obrazekPopcornová plíce (bronchiolitis obliterans, anglicky popcorn lung, bronchiolitis obliterans) je zánětlivé onemocnění bronchiolů (průdušinek) v plicích způsobený zejména vdechováním některých chemikálií. První z nich je diacetyl. Ten se přidává do příchutí popcornů do mikrovlnné trouby a dále do náplní elektronických cigaret.

___

___

Dalšími látkami je acetaldehyd (marihuana, elektronické cigarety), oxidy kovů (svařování), formaldehyd (lepidla, stavební materiál), oxid siřičitý (spalování fosilních paliv), amoniak, chlór, oxidy dusíku, kyselina chlorovodíková či chemická zbraň zvaná „hořčičný plyn“. Jinou příčinou může být prodělání závažné nemoci plic, např. zápalu plic či bronchitidy, po transplantaci plic nebo doprovází revmatoidní artritidu.

Vzniklý zánět se hojí jizvením, čímž dojde k zúžení průsvitu bronchiolů a dále k dechovým obtížím. Tento stav je potom nevratný, takže může vést až k nutnosti transplantace plic.

Diagnostika: základem je pečlivá anamnéza a fyzikální vyšetření, dále zobrazovací metody (RTG snímek hrudníku, CT) a biopsie plic.

Léčba: onemocnění je nevyléčitelné, proto je potřeba jej zachytit včas. Nejdůležitější je vyvarovat se expozici nebezpečným plynům, dále jsou podávána antibiotika, kortikoidy a imunosupresiva k potlačení zánětlivých procesů a zabránění zjizvení bronchiolů. V nejzávažnějších případech je nutná transplantace plic.

 

Jak se projevuje popcornová plíce – příznaky, projevy, symptomy:

  • suchý kašel

  • dušnost (dyspnoe)

  • kašel i dušnost se objevují především při námaze

  • sípot

  • únava

  • příznaky se objevují 2 týdny až 2 měsíce po expozici plynu či proběhnuté nemoci, po transplantaci plic až za několik let

 

Popcornová plíce - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny