jicnove varixy priznaky projevy symptomy pricina lecba fotografie obrazekJícnové varixy (anglicky esophageal varices) jsou abnormálně rozšířené žilní pleteně ve stěně jícnu, které nejčastěji vznikají jako důsledek portální hypertenze (zvýšení tlaku v řečišti vrátnicové žíly) při jaterní cirhóze (zvazivovatění jaterní tkáně). Jícnové varixy jsou velmi nebezpečné zejména z důvodu jejich možné ruptury (prasknutí) a vzniku masivního krvácení do trávicího traktu, které často končí smrtí.

___

___

Diagnostika: základním vyšetřením jícnových varixů je gastroskopie. Dalšími vyšetřeními jsou jaterní testy a ultrazvuk břicha.

Léčba: důležité jsou pravidelné kontroly a gastroskopická vyšetření a odstranění příčiny vzniku varixů. Prevencí krvácení je podávání betablokátorů. Při vzniku krvácení je důležité zajistit oběh infúzní terapií, podání léků stavějících krvácení a následně gastroskopické ošetření varixů (sklerotizace, ligace). Po prodělaném krvácení je možné také zavedení TIPS (transjugulární intrahepatální portosystémová spojka). I po úspěšné terapii je velké riziko dalšího krvácení.

 

Jak se projevují jícnové varixy – příznaky, projevy, symptomy, příčina, léčba:

  • samotné jícnové varixy se nijak neprojevují, příznaky se objeví až při jejich protržení

  • hemateméza (zvracení krve)

  • meléna (dehtově černá krev obsahující natrávenou krev)

  • šokový stav

 

Jícnové varixy - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny