melanosis-coli-priznaky-projevy-symptomyMelanosis coli (anglicky melanosis coli) je porucha pigmentace stěny tlustého střeva, na kterou se často označené přijde až při kolonoskopii, která je však prováděna z jiného důvodu. Jde o benigní onemocnění a většinou pacientovi nezpůsobuje žádné obtíže. Příčinou jiného zbarvení střevní stěny je přítomnosti pigmentu lipofuscinu v bílých krvinkách, makrofázích.

___

___

Příčina: Nejčastější příčinou melanosis coli je časté užívání projímadel. Projímadla procházejí trávicím traktem, až dokud nedosáhnou tlustého střeva, kde jsou změněny na svou aktivní formy. Bohužel nežádoucím účinkem je možné poškození buněk ve sliznici střeva, které vede k apoptóze (forma buněčné smrti). Takto poškozené (apoptotické) buňky jsou pohlceny makrofágy a tím pádem je patrné charakteristické zabarvení střevní stěny.
Diagnostika se provádí na základě koloskopického vyšetření a histologického vyšetření vzorku sliznice odebraného při koloskopii.
Léčba není v tomto případě nutná, jelikož se jedná o bezpříznakové onemocnění.

 

Jak se projevuje melanosis coli - příznaky, projevy, symptomy

  • ve většině případů asymptomatické (bezpříznakové)

  • někdy jako mukózní kolitida

  • časté stolice s hlenem (bez krve)

  • křečovité bolesti

  • plynatost

 

Melanosis coli - příznaky, projevy, symptomy

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny