Polypy tlustého střeva příznaky projevy symptomyPolypy tlustého střeva (anglicky colon polyps) - polyp je útvar, který je vyvýšený nad úroveň střevní sliznice. V základu rozeznáváme dva typy střevních polypů, jedná se o polypy nádorové a tzv. hyperplastické (nenádorové). Jako nádorové polypy jsou označovány ty, u kterých je zvýšená pravděpodobnost přeměny ve zhoubný nádor. Naopak u nenádorových tato pravděpodobnost přeměny není.

Polypy tlustého střeva můžeme také dělit dle jejich mikroskopického vzhledu. A to na tubulární, vilózní a kombinaci obou předchozích. Zvláštní formou polypů tlustého střeva je tzv. familiární polypóza, což je dědičné onemocnění. Vznik polypů je podmíněn také životním stylem.
Jediná možná spolehlivá diagnóza je pomocí endoskopického vyšetření střeva – koloskopie. Samozřejmostí je také odběr vzorku na histologické vyšetření.

Léčba je možná odstraněním polypů polypektomickou kličkou s využitím vysokofrekvenčního proudu. Rozsáhlé polypy se odstraňují chirurgicky. Někdy je možné odstranit polypy laserem, ale při této metodě není možné jejich histologické vyšetření. Po odstranění polypů je nutná následná kontrola.

 

Příznaky, projevy, symptomy divertiklu a zánětu stěny tlustého střeva (divertikulitidy):

  • vesměs asymptomatické (bezpříznakové)
  • pozitivní nález na okultní krvácení
  • občas krvácení z konečníku
  • někdy chudokrevnost
  • hlenovitá tekutina ve stolici

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny