Vitamín E (tokoferol). Vitaminy jsou látky, které si tělo neumí vyrobit, tedy je musíme přijímat v potravě. Vitamin E se řadí mezi vitaminy rozpustné v tucích. Na rozdíl od vitaminů rozpustných ve vodě se tyto vitaminy váží v těle na tuky. Proto např. omezení tuků ve stravě může vést k jejich nedostatku v organismu. Ale také bývají v těle (stejně jako tuk) skladovány a jejich nadbytek může působit zdravotní obtíže, především u vitaminu A či D. Vitaminy rozpustné v tucích jsou také stabilnější než vitaminy rozpustné ve vodě.
___
___
Vitamin E je důležitým antioxidantem. Jeho hlavní funkcí je chránit buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Vitamin E poměrně snadno proniká do buněčných membrán. Pod označením vitamin E se skrývají 4 izomery (látky se stejným chemickým složením, ale jiným uspořádáním atomů v molekule). Z nich má maximální antioxidační aktivitu D-α-tokoferol, který je také nejvíce v přírodě zastoupen. Vitamin E je účinnou prevencí proti nádorovým onemocněním, zlepšuje hojení ran. Dále podporuje tvorbu pohlavních buněk a činnost nervového systému.
Potraviny bohaté na vitamín E: Vitamin E se nachází v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců. Zvýšeně bychom jej měli vyhledávat také tehdy, pokud přijímáme zvýšené množství nenasycených tuků či trpíme poruchou vstřebávání tuků ze střeva. Těhotenství a kojení klade zvýšené nároky na příjem vitaminu E. Doporučená dávka se tedy pohybuje od 3 mg (děti) až po 10 mg (dospělí), resp. 12 mg (těhotné a kojící).
Diagnostika: Nedostatek vitaminu E zjišťujeme laboratorními metodami.
Léčba nedostatku vitamínu E: Základem léčby je zvýšení příjmu potravin, ve kterých se vitamin E vyskytuje. Rovněž můžeme užívat tzv. suplementaci, tedy výživové doplňky obsahující vitamin E.
Jak se projevuje nedostatek a nadbytek vitaminu E
-
nedostatek
-
spojen s poruchami vstřebávání tuků
-
neurologické potíže
-
snížení obranyschopnosti
-
porucha funkce pohlavních žláz
-
neplodnost
-
anémie (chudokrevnost)
-
-
nadbytek
-
málo toxický
-
dlouhodobě vysoké dávky zhoršují vstřebávání vitamínu K
-