diastaza rozestup brisnich svalu priznaky projevy symptomy pricina lecbaDiastáza neboli rozestup břišních svalů (anglicky diastasis recti) je stav, kdy se oddálí pravá a levá část musculus rectus abdominis (přímý sval břišní), který pokrývá přední plochu břicha. Tyto dvě části zmíněného svalu udržuje pohromadě vazivová linea alba, která ovšem při diastáze není schopna plnit svou funkci.

___

___

Umožní tak vydouvání břišních orgánů, což se projeví jako vyvýšenina táhnoucí se středem břicha vzhůru.

Tento jev často nacházíme u novorozenců, především u předčasně narozených.

Další rizikovou skupinou jsou těhotné ženy, zvláště mnohočetná těhotenství a mnohonásobné matky, u kterých roste napětí břišní stěny, po porodu při nevhodném cvičení přetěžujícím břišní svaly, případně u mužů při nesprávném zvedání těžkých břemen.

Diagnostika: při fyzikálním vyšetření je možné vyhmatat okraje přímého břišního svalu, za signifikantní se považuje mezera mezi svaly větší než na dva prsty. U menšího rozestupu je velká šance, že se časem upraví sám.

Léčba: u novorozenců je diastáza běžná a časem se sama upraví. U dospělých je také šance, že se stav upraví sám, jinak může pomoci speciální cvičení, v krajním případě plastická operace.

 

 

Jak se projevuje diastáza – příznaky, projevy, symptomy:

  • vyvýšenina uprostřed břicha táhnoucí se od konce hrudní kosti až k pupku

  • zvyšuje se namáháním svalů

  • vleže je možné si vyhmatat okraje přímého břišního svalu

  • může se objevit i umbilikální hernie (pupeční kýla)

  • pokud se vyskytne zarudnutí, bolest a neustávající zvracení, je potřeba vyhledat lékaře

 

Diastáza, rozestup břišních svalů - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny