vlajici hrudnik priznaky projevy symptomy pricina lecba obrazek fotografieVlající hrudník (nestabilní hrudník, anglicky flail chest) je vážné poranění hrudníku, kdy je několik žeber (alespoň 3) nad sebou zlomeno minimálně na dvou místech. Vzniká tak segment hrudní stěny, který není spojený se zbytkem hrudního koše. Tento stav je následkem tupého poranění hrudníku.

___

___

Vždy je nutno pátrat po dalších poraněních orgánů hrudníku, často totiž bývá spojen s kontuzí (zhmožděním) plic.
Diagnostika: Při fyzikálním vyšetření je patrný paradoxní pohyb hrudníku a abnormální poslechový nález. Pomocné jsou také zobrazovací metody, jako například RTG.

Léčba: Základem je dostatečná analgezie (tlumení bolesti), bolest totiž omezuje dýchání a tím dojde k hypoxii (nedostatečné okysličení tkání). Dále je nutná intubace a napojení na umělou plicní ventilaci. Dnes jsou k dispozici také speciální žeberní dlahy, které fixují zlomená žebra a zároveň umožňují normální rozpínání hrudníku při dýchání.

 

Jak se vlající hrudník projevuje – příznaky, projevy, symptomy:

  • bolest

  • dyspnoe (obtížné dýchání)

  • paradoxní pohyb hrudníku

  • hypoxie (nedostatek kyslíku ve tkáních)

 

Vlající hrudník - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny