lupavy prst priznaky projevy symptomyLupavý prst (latinsky digitus saltans, anglicky trigger finger) - jedná se o zánětlivé postižení šlach spolu s jejich obaly, které vede k jejich zesílení. Týká se to šlach ohybačů (flexorů) prstů či palce. Dojde k omezení jejich hladkého, plného a nebolestivého pohybu ve výši základního kloubu prstu v oblasti tzv. A1 poutka (tj. vazivový pruh v oblasti základního kloubu prstu, kterým šlacha při svém pohybu prokluzuje).
___
___

Zpočátku se jedná o omezení, později úplné znemožnění pohybu šlachy flexoru (ohybače) prstu. Nejčastěji se vyskytuje u žen středního věku a postihuje IV., III. prst (tj. prostředníček, prsteníček) a palec. Většinou je příčina vzniku neznámá, občas jej vidíme též u revmatických, diabetických a dialyzovaných pacientů.

Diagnostika - stanovení diagnózy lupavého prstu je poměrně jednoduché z pouhého klinického nálezu - bolestivé přeskakování prstu, bolesti v průběhu šlachy ohýbače prstu, hmatné zduření na šlaše. Eventuelně je možno použít ultrazvukové diagnostiky. Na RTG snímku vyloučíme jiné důvody bolestí.

Léčba - v počátečních stadiích stačí mazat a masírovat v průběhu šlachy na prstu a v dlani, cvičit a protahovat prst. Případně se doporučuje nakládání extenční dlahy na noc nebo šlachovou pochvu v místě průchodu patologickým poutkem obstříkneme kortikoidem s lokálním anestetikem.
Operační řešení spočívá v podélném protětí šlachové pochvy a poutek s odstraněním malé části šlachové pochvy v oblasti zduření. Tím se obnoví volný pohyb šlachy a zduření - otok šlachy se postupně vstřebá.

 

Jak se projevuje lupavý prst - příznaky, projevy, symptomy

  • omezená pohyblivost postiženého prstu
  • při ohnutí a natažení postiženého prstu nastane bolestivé přeskočení (lupnutí). (Ačkoliv problém je v oblasti základního kloubu, pacientem a někdy i vyšetřujícím je toto lupnutí lokalizováno nesprávně do oblasti středního kloubu prstu.)
  • zablokování prstu v ohnutí - prst lze natáhnout jen pasivně za bolestivého lupnutí
  • (méně často) prst blokován v natažení (Ohnutí je buď nemožné, nebo při něm dojde k bolestivému lupnutí a prst zůstane zablokován v ohnutí.)
  • bolestivost při natažení prstu
  • citlivost na pohmat
  • hmatné zduření a přeskakování šlachy

Lupavý prst - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019