keratolysis sulcata priznaky projevy symptomy pricina lecbaKeratolysis sulcata (anglicky pitted keratolysis) je infekční kožní onemocnění plosek nohou způsobené bakteriemi např. rodů Corynebacterium, Dermatophilus nebo Kytococcus, které způsobují keratolýzu (rozvolnění) nejsvrchnější vrstvy kůže, tzv. stratum corneum. Jde o celkem časté onemocnění, kterému přispívá hlavně zapaření nohou v neprodyšné obuvi, zvýšené pocení nohou a nedostatečná hygiena.

___

Nejčastěji tedy postihuje vojáky, sportovce, dělníky a bezdomovce. Komplikací této choroby mohou být vředy, vznik erysipelu (růže), amputace prstů až sepse.

Diagnostika: k určení diagnózy vede klinický obraz nemoci, zvláště typický zápach, možné je i histologické vyšetření vzorku kůže.

Léčba: k terapii se používají antibiotické roztoky (erytromycin, klindamycin) v kombinaci s antimykotiky, dále je důležitá důkladná hygiena, udržování nohou v suchu a nošení vhodné obuvi.

 

 

Jak se projevuje keratolysis sulcata – příznaky, projevy, symptomy:

  • zpočátku se objevují dolíčky (pits) velikosti 0,5 – 7 mm v místech nejvyšší rohové vrstvy (paty, bříška prstů, pod drobnými klouby)

  • postupné zvětšování a splývání v mapovité eroze bílé barvy

  • vlhký, macerovaný povrch erozí

  • silný zápach

  • může být svědění (pruritus), pálení až bolest a problémy s chůzí

 

Keratolysis sulcata – fotografie, obrázky

další obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019