primarni kozni amyloidoza priznaky projevy symptomyPrimární kožní amyloidóza (anglicky primary localized cutaneous amyloidosis) - amyloidóza (anglicky amyloidosis) je progresivní, nevyléčitelné, metabolické onemocnění, pro které jsou charakteristická depozita proteinu (amyloidu) v jednom nebo více systémech.
___
___

Mluvíme- li o primárně kožní amyloidóze, máme na mysli stav, kdy dochází k ukládání amyloidu či amyloidu podobných proteinů do kůže. Rozlišujeme 3 základní typy kožní amyloidózy a to makulární, lichenoidní a velmi vzácnou nodulární formu. Toto onemocnění není pro pacienta nebezpečné, ale léze v kůži jsou často trvalé a velice raritně v historii byly popsány i případy, kdy se kožní amyloidóza časem rozvinula do systémové.

Diagnostika - laboratorní metody nám umožní vyloučit jiná onemocnění s podobným klinickým obrazem. Zobrazovací metody volíme v případě, kdy chceme vyloučit postižení orgánové a tím taky systémovou amyloidózu. Definitivní diagnózu nám určí kožní biopsie (odběr vzorku kůže) a jeho vyšetření histologem.

Léčba - u kožní amyloidózy jsou největším problémem kosmetické důsledky. Není proto divu, že existuje mnoho metod, které více či méně tyto kožní projevy zjemňují či přímo odstraňují. K dispozici je mnoho metod mechanického odstranění jako seškrab, výškrab, holení, obrušování. S dalších možností je k dispozici aplikace kortikoidů, léčba mrazem, použití laserů a jiných pomůcek. Bohužel žádná z těchto metod neodstraní léze definitivně a tyto mají tendenci se po nějaké době na kůži znova objevit.

 

Jak se projevuje primární kožní amyloidóza - příznaky, projevy, symptomy

  • pevné uzlíky kdekoli na kůži (obličej, vlasatá část hlavy, končetiny, trup i genitálie), ale preferenčně okrajové oblasti
    • velikost - různá (v řádu mm a cm)
    • uzlíky mohou splývat do větších celků
    • barva: růžové, červené nebo hnědé
    • další možné charakteristiky: voskové, purpurové, nažloutlé, bulózní
  • pod uzlíkem je atrofovaná kůže
  • systémové příznaky se zde neobjevují

Primární kožní amyloidóza - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019