syndrom kratkeho streva priznaky projevy symptomySyndrom krátkého střeva (anglicky short-bowel syndrome, short gut syndrome) je soubor příznaků, které vznikají po rozsáhlé chirurgické resekci tenkého střeva. Nejčastějšími příčinami je odstranění střeva pro Crohnovu chorobu, infarzace tenkého střeva, postižení střeva po ozařování a břišní trauma.

___

___

Obecně řečeno závisí na tom, jak dlouhý je odstraněný úsek, o kterou část střeva přesně jde (ztráta tenkého střeva je obecně horší než ztráta tlustého), zda byla zachována Bauhinská chlopeň (mezi tenkým a tlustým střevem), atp. Syndrom pravidelně vzniká u lidí, kterým zůstane méně než 200 centimetrů tenkého střeva při současném kompletním odstranění tlustého střeva nebo u těch, kterým zůstane méně než 70 centimetrů tenkého střeva při současně zachovaném tlustém střevu.

Diagnostika - diagnóza syndromu krátkého střeva se opírá o znalost délky ponechaného střeva (provedené operace a anatomických poměrů), typický klinický obraz (průjmy s hubnutím, karenční syndromy) a laboratorní průkaz podvýživy.

Léčba - v časné pooperační terapii je rozhodující kompletní podání výživy mimo zažívací trakt (parenterální výživa) a dodávka tekutin včetně minerálů. Důležité je potlačení produkce žaludeční kyseliny (inhibitory protonové pumpy), tlumení střevních pohybů a sekrece šťáv (somatostatin a jeho analoga) a symptomatická léčba (loperamid, cholestyramin).

 

Jak se projevuje syndrom krátkého střeva - příznaky, projevy, symptomy

- hubnutí
- podvýživa (malnutrice)
- průjmy
- mastná až olejovitá stolice (steatorea)
- dehydratace
- únava, vyčerpání
- bolesti břicha
- otoky
- karenční projevy (z chybění vitamínů, minerálů a stopových prvků)
o anémie (únava, bledost, dušnost)
o krvácivé projevy
o metabolická kostní nemoc
o dysfunkce imunitního systému (časté infekce)
o sekundární amenorea (nepřítomnost menstruačního krvácení)

 

Jak se projevuje syndrom krátkého střeva - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019